vineri, 11 martie 2016

10 Mai Sarbatoare Nationala - A venit timpul sa schimbam imnul național și stema! Vad ca nu ne deșteapta...


Toata lumea e invitata în acest an la Sinaia de 10 mai 2016, la Garden Party organizat de Casa Regala a României. Este sărbătoarea tuturor romanilor și nu e nevoie de invitații.
Este primul an când ziua de 10 Mai este zi naționala a României. Tot în acest an avem 150 de ani de monarhie, 135 ani de regat, 100 de ani de la moartea Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva), 100 ani de la trecerea armatei romane peste Carpați, pregătind unirea cu Ardealul. In acesta an Regele Mihai I al României va împlini 95 de ani și desigur ziua de 10 mai reprezinta și ziua independentei tarii noastre.
Sunt curios în republica comunista și post decembrista (1989+) cu ce ne lăudam și ce sărbători asemănătoare avem?
Sper sa se finalizeze în curând demersurile începute și ireversibile de adăugare a coroanei pe acvila și poate pe scutul de pe stema României (din punct de vedere heraldic coroana este un simbol a suveranității statale și nu neapărat regal). Au făcut acest lucru și tari care au scăpat de comunism cum ar fi Ungaria, Rusia, etc și care nici nu sunt monarhii astăzi. Ar trebui sa fie pur și simplu respectarea unor reguli și norme care se aplica oriunde în lume. Scuturile din steme care conțin însemne de exemplu e obligatoriu sa aibă o podoaba și nu cum avem noi. Am avut parte de niște legiuitori care au încercat sa păstreze simbolurile istorice și specifice noua dar sa scoată ce nu le convine cum ar fi coroanele fără ca măcar sa înțeleagă(unii din rea voință) ca nu au legătura cu monarhia. Astfel de persoane au făcut rău constant și au avut grija sa incurajeze un popor sa fie dezbinat pe anumite teme pentru ca a lăsat probleme nedrepte nerezolvate.


Si as mai avea o dorința cu tot respectul fata de imnul național de azi, de autorul lui si de muzica compusa pentru el sa se schimbe într-o buna zi și el. Chiar nu mai vreau sa ma identific cu un popor care:
" Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată, croiește-ți altă soarte,
La care să se-închine și cruzii tăi dușmani........."

Scurt istoric:
"Pentru o vreme, a fost de asemenea imn național al Republicii Democratice Moldovenești (1917 - 1918) și al Republicii Moldova (1991 - 1994). Melodia imnului a fost compusă de Anton Pann, iar versurile și aranjamentul aparțin lui Andrei Mureșanu (1816 - 1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluția de la 1848." ( https://ro.wikipedia.org/wiki/De%C8%99teapt%C4%83-te,_rom%C3%A2ne! )




Chiar nu mai vreau sa plângem și sa ne plângem, vreau sa fim un popor mândru ca suntem romani și sa stam demni și drepți ca brazii în europa și în lume:

Trăiască Regele
În pace și onor
De țară iubitor
Și-apărător de țară.

Fie Domn glorios
Fie peste noi,
Fie-n veci norocos
În război, război.

O! Doamne Sfinte,
Ceresc părinte,
Susține cu a Ta mână
Coroana Română!

Trăiască Patria
Cât soarele ceresc,
Rai vesel pământesc
Cu mare, falnic nume.

Fie-n veci el ferit
De nevoi,
Fie-n veci locuit
De eroi, eroi.

O! Doamne Sfinte,
Ceresc Părinte,
Întinde a Ta mână
Pe Țara Română!



Acest imn este tot al României și a fost folosit pana la venirea comuniștilor și nu avem de ce sa ne cramponam în apărarea imnului actual. Imnul de azi a fost folosit mult mai putin timp decât cel din timpul monarhiei.
Ca un scurt istoric:
 În anul 1881 cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal român”. Imnul s-a cântat în mod oficial pentru prima dată în România, în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I. Imnul a fost preluat și inclus de George Enescu la sfârșitul lucrării sale „Poema Română”. ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Imnul_Regal )

La încheiere i-as întreba pe cei care v-am supărat ca am propus revenirea la imnul național de pe timpul Regatului României : 'Credeți ca autorul Anton Pann și compozitorul Andrei Mureșanu s-ar supăra pe Vasile Alecsandri și pe George Enescu ca le înlocuiesc imnul de azi?

Istoria imnurilor naționale ale Românie:
StemaCuza2.jpg Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor (1862-1884)
 22 ani
Kingdom of Romania - Big CoA.svg Trăiască Regele (1884-1948)
 64 ani
 Coat of arms of the Popular Republic of Romania (1948-1952).svg Zdrobite cătușe (1948-1953)
 5 ani
Coat of arms of the Popular Republic of Romania (1952-1965).svg Te slăvim, Românie! (1953-1977)
24 ani
Coat of arms of the Socialist Republic of Romania.svg Trei culori (1977-1989)
12 ani
Coat of arms of Romania.svg Deșteaptă-te, române! (1989-prezent)
  26 ani

(https://ro.wikipedia.org/wiki/De%C8%99teapt%C4%83-te,_rom%C3%A2ne! )


Mai jos aveti detalii (http://www.familiaregala.ro/stiri/articol/sarbatoarea-de-10-mai-la-castelul-peles)  pentru 10 mai 2016 Sinaia, poate ne vedem acolo:





Sa fiți iubiți!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ATENTIE:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
Autorii articolelor de pe acest blog isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.