luni, 9 ianuarie 2017

Dilema lui Victor Ciorbea - Avocatul Tuturor sau Avocatul Poporului


Cazul Ciorbea (AP - Avocatul Poporului) imi lasa un gust amar.
Se pare ca Avocatul Poporului reprezinta poporul care a votat masiv rosu si nu mai e Avocatul Tuturor.
Dar ce este Instituția Avocatul Poporului? Conform www.dreptonline.ro

Avocatul Poporului. Definitie termen juridic


Dictionar juridic


Avocatul Poporului
Definitie: Institutia Avocatul Poporului are drept scop apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor in raporturile acestora cu autoritatile publice. 

In activitatea sa, avocatul poporului este independent fata de orice autoritate publica. In exercitarea atributiilor sale, avocatul poporului nu se substituie autoritatilor publice. 

Avocatul poporului nu poate fi supus nici unui mandat imperativ sau reprezentativ. Nimeni nu il poate obliga pe avocatul poporului sa se supuna instructiunilor sau dispozitiilor sale. 

Avocatul poporului este numit de Senat pe o durata de 4 ani. Mandatul avocatului poporului poate fi reinnoit o singura data. 

Institutia Avocatului Poporului este reglementata de Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului



Azi ne lovim de încercarea de modificare a legii care interzice celor cu dosar penal, probabil pe termen nelimitat (nespecificat azi), sa acceada in functii guvernamentale. Este ciudat faptul ca aceasta lege se aplica, de exemplu, pentru functia de prim-ministru dar nu si pentru functia de președinte al Senatului și al Camerei Deputatilor care este al 2-lea, respectiv al-3-lea om in stat. Cum vad eu lucrurile:

1.Contestam legea pe pretextul ca Dragnea nu poate fi PM dar poate fi șef de camera(o afirmație pertinenta si corecta, încercând a extinde restricțiile) .Sincer nu pot sa cred ca asa se extinde o lege si ca de fapt e îndreptata împotriva penalilor. Dragnea nu inițiază nici o modificare legislativa care sa il pună in situații dificile fata de opinia publica.
2. CCR poate suspenda subtil legea pe motiv ca nu avem o perioada de interdicție in funcțiile publice din guvern a celor cu dosar penal.
3. Legea suspendata/anulata e retrimisa la parlament, cu niște explicații in motivație favorabile unora.
4. In timp ce legea așteaptă o noua forma se creează un vid care nu interzice numirea lui Dragnea ca premier.
5. Nu cred ca s-ar fi dat drumul acestui tăvălug fără sa existe o urma de încredere ca CCR nu va face jocul majorității.
Atentie: Art.147 alin.(1) din Constituţie stabileşte, în privinţa legilor şi ordonanţelor în vigoare, constatate ca fiind neconstituţionale, că acestea „îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept”
Tin sa menționez faptul ca nu am studii juridice si nu exclud posibilitatea ca nu postul de PM sa fie vizat de grupurile de interese (false-flag). S-ar putea ca scopul sa fie altul, iar Ciorbea sa deschidă aceasta cutie a Pandorei pentru a crea, intenționat, neliniște in 'piețe'. Daca legea va evolua in direcția buna atunci ne-am înșelat cu toții si Ciorbea face un joc corect la comanda, cel mai probabil, lui Klaus, iar PSD a intrat in capcana fără sa vrea.

Dar stau si ma întreb dacă nu era mai ușor ca Parlamentul sa ia legea si sa o extinda in ideea ca scopul este unul nobil si nu 'penal'. Rezultatul era același, câștigam timp si nervi prin neimplicarea AP si CCR. Desigur ca era mai ușor si mai logic, dar preferam sa mergem pe ideea ca DRUMUL SPRE IAD E PAVAT, UNEORI, CU INTENȚII BUNE! Din pacate aceasta zicala se pare ca se potrivește exact la situația de azi.

Sper ca PNL sa propună un proiect de modificare a legii actuale prin care sa rezolve si problemele ridicate de Dragnea, referitor la neconstituționalitatea ei si in sensul extinderii ei (conform intenției exprimate de AP). Astfel CCR poate sa amane un verdict pana la finalizarea dezbaterii in Parlament. PSD va fi forțat sa o aprobe in sensul extinderii ei sau va pierde la capitolele credibilitate si moralitate.

Imi permit sa rămân naiv si sa mai sper ca aceste presimțiri sunt un vis urat si inconștient!

Sa fiti iubiti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ATENTIE:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
Autorii articolelor de pe acest blog isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.