joi, 9 aprilie 2009

Si daca Monarhia salveaza Romania?


Biografie

Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei

Nascut Radu Duda la 7 iunie 1960, la Iasi, intr-o familie de medici. A absolvit Liceul Internat din Iasi in anul 1979 si Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti in anul 1984.

Intalnirea cu Alteta Sa Regala Principesa Margareta este, asa cum avea sa marturiseasca ulterior, un moment decisiv in viata sa. Acest lucru s-a petrecut in 1994, cand activitatea sociala a Principesei, ca presedinte al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, s-a intersectat cu primul demers de terapie prin arta din Romania, "Artécole", condus de actorul si asistentul universitar Radu Duda. Ambele initiative s-au adresat copiilor din orfelinatele din Bucuresti si din tara.

In 1996 se casatoreste cu Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei. In 1999 este numit Principe de Hohenzollern-Veringen. Acest moment va marca sfarsitul carierei artistice din teatru, film si televiziune, inceputa in 1974. In anul 2005 este numit Principe al Romanei si Alteta Regala.

Principele Radu a inceput cariera militara in 2002 cand, dupa absolvirea Colegiului National de Aparare din Bucuresti, a devenit capitan in rezerva in Armata Romaniei. Este, de asemenea, absolvent al Colegiului George C. Marshall din Germania (2003) si al John F. Kennedy School of Government, Universitatea Harvard (2004).

Astazi, Principele Radu este colonel (r) in Armata Romaniei si doctor in stiinte militare. La Universitatea Nationala de Aparare a sustinut in martie 2006 teza de doctorat cu titlul ''Securitatea europeana in evolutie, in noul context al democratiei si libertatii pe continent''.

Principele este consilier al Majestatii Sale Regelui Mihai si a detinut calitatea de demnitar al Statului roman, ca Reprezentant Special al Guvernului Romaniei, din anul 2002 pana in anul 2008. Biroul Reprezentantului Special a fost o idee noua in spatiul romanesc, menita sa aplice in practica trei dintre caracteristicile fundamentale ale regalitatii: traditia, continuitatea si identitatea nationala.

Din aceasta pozitie, angajamentele publice ale Altetei Sale Regale in slujba intereselor pe termen lung ale Romaniei au fost, in cei sapte ani, in numar de peste 4.000.

Din 1997 pana in 2002, Principele Radu a jucat un rol important in conceperea, planificarea si organizarea vizitelor oficiale ale Regelui Mihai, in vederea sustinerii integrarii Romaniei in NATO si UE, in tari precum Marea Britanie, SUA, Franta, Belgia, Spania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si Danemarca.

In cadrul numeroaselor vizite in tara, Alteta Sa Regala a initiat proiecte de dezvoltare a Romaniei locale. Proiectele ''Orasele Romaniei'' si ''Initiativa Europa regiunilor'' construiesc actiuni de cooperare intre comunitatile locale romanesti si diverse comunitati din regiuni europene. Este autorul conceptului Turneul Mileniului, pe care Majestatea Sa Regele l-a facut in tara, in anul 2000. Scopul acestor vizite l-a constituit coeziunea societatii romanesti prin afirmarea identitatii nationale. A initiat in anul 2006 Turneul Prieteniei, pentru cunoașterea Romaniei in mediile locale din SUA.

Din 1999, Principele a sustinut peste 250 de conferinte despre Romania in tara, ca si in Austria, Azerbaidjan, Belgia, Canada, Croația, Egipt, Elvetia, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, India, Iordania, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Maroc, Moldova, Olanda, Polonia, Senegal, Slovacia, Slovenia, Statele Unite, Suedia, Thailanda,Turcia, Ungaria.

Principele Radu desfasoara o intensa activitate de publicist si scriitor, fiind autorul cartilor ''Dincolo de masca'' (UNITEXT 19970), ''L'ame du masque'' (Belgia, 1998), ''Ana a Romaniei - Un razboi, un exil, o viata'' (Humanitas, 2000 si 2005), ''Michael of Romania - A Tribute'' (Suedia - S.U.A. 2001), ''Mihai al Romaniei'' (Humanitas, 2001 si 2008), ''Anne of Romania, A War, An Exile, A Life'' (Fundatia Culturala Romana, 2002 si Humanitas 2006), ''Kildine'' (traducerea romaneasca a cartii de povesti a Reginei Maria a Romaniei - Corint, 2003), ''Sapte'' (Nemira, 2003), ''The Royal Family of Romania'' (Humanitas, 2004 si 2008), ''Europa din noi'' (Polirom, 2005), ''Persona''(Nemira, 2006), ''Palatul Elisabeta'' (Humanitas, 2006), ''Biblioteca in flacari'' (Polirom, 2007), ''Elena, portretul unei regine'' (Rao, 2007), ''Nunta de diamant'', (Rao 2008).

Principele Radu a acordat Inaltul Patronaj Federatiei Romane de Karate Traditional, Camerei de Comert Romano-Britanice, Festivalului Jeunesses Musicales (EUROPAfest) si Institutului Euro-regional de cooperare culturala


http://www.princeradu.ro/

Sa fiti iubiti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ATENTIE:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
Autorii articolelor de pe acest blog isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.