joi, 6 mai 2010

“Cartea ta, Lumină în Basarabia!”




Donează si tu o carte!
Campania “Cartea ta, Lumină în Basarabia!” urmăreşte să sprijine populaţia românească din afara ţării prin cultură. Sperăm să aducem o rază de lumină pe faţa copiilor care doresc să cunoască mai bine lumea în care trăiesc, si in limba maternă.
A dona o carte este un gest simbolic, atat prin actul donaţiei, cat şi prin simbolistica cărţii în sine. Înscrisurile de-a lungul timpului au avut un rol apostolic de cunoaştere si de inovaţie. Numai asa libertăţile umane şi progresului societăţii moderne au putut cunoaşte noi limite.
În acest moment în Basarabia internetul de abia acum ajunge în afara oraşelor mari, iar tehnica de calcul este inexistentă în mediul rural. Laboratoarele de informatică din licee sunt subdimensionate şi învechite. Asfel, aici ‘Cartea Ta…” are o putere mult mai mare decât în biblioteca ta.
Atât în Basarabia cât şi în Bucovina sunt zone în care deficitul de cărţi în lb. română este foarte mare. Deoarece cărţile au ajuns într-o stare precara, ele nu se mai pot citi în condiţii decente. Zonele pe care le considerăm a fi cele mai defavorizate sunt şcolile şi liceele cu predare în lb. română unde bibliotecile au nevoie acută de cărţi în limba română. Să nu uităm şi regiunea Bucovina de nord, care în prezent se află sub adminstraţie ucrainiană. Peste tot se suferă din cauza lipsei aproape totale de carte românească , neavând alternativa înlocuirii celor degradate cu alte carţi româneşti.
Lăsând la o parte ideea de a ajuta pe semenii noştri din teritoriile româneşti ale Basarabiei şi Bucovinei prin creerea posibilităţii de a citi în limba maternă, nu trebuie să neglijăm faptul că un popor care vrea să fie puternic, e un popor mândru, un militant al patriotismului luminat, un exponent al nationalismului liberal. De aceea marile noastre personalităti nu uitau să amintească importanţa acestui fapt:
"În chestiunile mari, în acelea de ordin moral care stăpânesc viitorul unei neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare şi naţionalitate, nu pot fi preţuri de tocmeală, nu pot fi motive de oportunitate care să te hotărască a te compromite..."
(Ion Bratianu)
„Patriotismul nu înseamnă ura împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic.”
(Mihail Sadoveanu)
„Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară.” (Mihai Eminescu)
Să nu uităm că, eroii lor sunt şi eroii noştri, Să nu uităm că şi ei au murit pentru ţara noastră. Nu vă cerem să vă sacrificaţi şi voi pentru ei, ci să vă implicaţi câte puţin, să vă informaţi, să studiaţi. Sunt fraţii noştri şi trebuie să-i ajutăm!
Ne exprimăm dorinţa ca această campanie să continue şi să le ofere viitoarelor generaţii care vine în urma noastră, posibilitatea să înveţe şi să studieze după cărţi în limba română.
Această campanie s-a realizat exclusiv cu sprijinul donatorilor si nu are o finaţare reală. Nu au fost implicate autorităţile din Romania sau Basarabia. Aceasta este o acţiune a noastră şi a voastră, a tuturor donatorilor actuali şi viitori. Pe această cale ţinem să mulţumim acelor donatori care au preferat să rămână anonimi, cât şi Societatii Academice “Gh.I. Brătianu” care este promotarea acestei campanii.
De asemenea multumin TNL Cluj, care deşi ne ajută cu voluntari şi multe alte lucruri, a preferat să nu apară ca şi cap de afiş. De aceea scopul acestei campanii este mai important decât promovarea anumitor sponsori sau colaboratori.
Vă aşteptăm la centrele de colectare din Cluj – Napoca, care apar pe afiş sau în prezentarea video, pentru a dona cărţi în limba română. In caz că doriţi să donaţi o cantitate mai mare de cărţi noi le vom prelua şi transporta direct de la donatorii din Cluj-Napoca. Donatorii din restul tării pot dona cărţile prin poştă, pe propria cheltuială la centrele de colectare de mai jos :
Centre de colectare:
Le General Samsara
str. Eroilor nr. 18 etaj 1 str. Emil Racoviţă nr. 27
Le Sultan Societatea Academică „Gh. I. Brătianu”
Piaţa Muzeului nr. 5 str. Eroilor nr. 6-8
Contact: Tel.: 0743 602 956 si E-mail: doneazacarti@yahoo.com
ACEASTĂ CAMPANIE SE VA DESFĂŞURA PÂNA ÎN 30 SEPTEMBRIE 2010. IN CAZUL IN CARE VA FI NEVOIE O VOM CONTINUA PANA LA SFARSITUL ANULUI. CARTILE VOR FI INVENTARIATE IN ROMANIA. LA PREDARE, LA DESTINATIE SE VA INTOCMI UN PROCES VERBAL DE PREDARE-PRIMIRE PENTRU A GARANTA DONATORILOR DESTINATIA CARTILOR DONATE. CARTILE IN STARE PROSTA CARE NU VOR PUTEA FI RECONDITIONATE DE CATRE NOI VOR FI RECICLATE.

Vă mulţumesc,
Valentin Lungu
Coordonator proiect
”Cartea ta, Lumina in Basarabia !”
Sa fiti iubiti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ATENTIE:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
Autorii articolelor de pe acest blog isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.