miercuri, 22 decembrie 2010

Cartea Ta, Lumină în Basarabia !

Pentru cei care nu stiu am creat si coordonat aces proect si am sa va dau mai jos un ultim bilant al activitatii, citand de pe hotnews.md, articolul original il aveti aici.





După mulți ani sub regim politic românofob și rusofon, multe zone din Republica Moldova duc lipsă de cărți în limba în română. Societatea Academică Gh.I. Brătianu din Cluj-Napoca prin persoana Valentin Lungu coordonatorul proiectului, a inițiat o campanie pentru colectare de cărți pentru românii din Republica Moldova. Campania de colectare s-a încheiat urmând ca în luna martie a anului viitor cărțile să fie donate în licee, biblioteci și poate în închisori.

Acum, în urma inventarierii și selecției, sunt 7000 de cărți (3000 pentru copii, 4000 pentru adulți) și 16 mii de reviste noi. 80% de donații au fost din Cluj-Napoca, 10% din Oradea, 5%d din Zalău, iar restul de 5% din alte zone ale țării.

Donatorii au auzit despre acțiune din mai multe surse defalcate după cum urmează în fumcție de numărul de cărți colectate: aproximativ 2000 volume de la utilizatorii facebook, 2000 de la licee (menționez dăruirea copiilor din liceele: Nicoale Bălcescu, liceul de informatica Tiberiu Popoviciu-Cluj-Napoca și Colegiul Național Gheorghe Coșbuc), 1000 din presa scrisă, 1000 de la biblioteca Octavian Goga din Cluj-Napoca, restul de pe internet. De asemenea a fost sprijin din partea Bisericii Greco-Catolice, episcopia Cluj-Napoca, care a anunțat credincioșii despre centrele de colectare. Clipul de prezentare a campaniei a rulat din 30 in 30 de minute pe un ecran gigant din cadrul Iulius Mall Cluj-Napoca:



Au mai donat oameni inimoși din Pitești și Ploiești și chiar Suceava. Tineretul național liberal din Cluj-Napoca s-a oferit să ajute cu voluntari pentru inventarierea și manipularea cărților. Tot TNL Cluj a oferit spațiul pentru depozitarea cărților și revistelor pe toată durata proiectului, creeindu-se astfel o relație de parteneriat. Au fost distribuite și afișate anunțuri pe această temă, tot de către tinerii național liberali clujeni.

Oamenii care au donat, au fost săritori, receptivi la acțiune, astfel în aproape 3 luni s-a ajuns la numărul menționat mai sus. Locațiile unde vor fi distribuite donațiile se vor cunoaște după Anul Nou, urmând să revin cu noi informații. Locuitorii din Cluj-Napoca au dovedit că indiferent de ingerința politică ei sunt solidari cu românii din Republica Moldova și îi consideră frați.
Autor: Alexandru-Arthur Filimon, Cluj, pentru HotNews.md
Sa fiti iubiti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ATENTIE:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
Autorii articolelor de pe acest blog isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.