joi, 2 iulie 2009

Gata nu mai mergem la politie cand avem tamponari usoare...



"Buna ziua tuturor,
Desi nu sunt sigur ca piata este pregatita, de la data de 01.07.09 a intrat in vigoare constatul amiabil.
Acest lucru presupune ca in cazul accidentelor in care au fost implicate doua autovihicule, din care rezulta numai pagube materiale, DACA AMBII SOFERI SEMNEAZA FORMULARUL DE CONSTAT AMIABIL, nu mai este necesara deplasarea la POLITIE pentru a se emite PROCESUL VERBAL. In acest caz, avizarea daunei de catre soferul pagubit se va face in baza formularului de constat amiabil si documentelor soferului/autovehiculelor vinovat si respectiv pagubit.
PAGUBITUL se va prezenta la asiguratorul RCA cu FORMULARUL DE CONSTAT AMIABIL, COPII DUPA PERMIS, TALON, BULETIN, RCA al sofelului/autovehicolului vinovat.
Asiguratorul RCA solicita asiguratului sau – vinovat de producerea daunei – sa confirme in 20 zile calendaristicer informatiile din FORMULARUL DE CONSTAT AMIABIL. Se recomanda asiguratilor RCA sa anunte in scris asiguratorul lor RCA in termen de max 2 zile lucratoare de la accident despre producerea accidentului comunicind imprejurarile si FORMULARUL DE CONTAT AMIABIL.
Asiguratul RCA – vinovatul in accident - este OBLIGAT sa furnizeze informatiile suplimentare solicitate de catre ASIGURATOR, dupa avizarea daunei de catre pagubit.
INSPECTORUL companiei de asigurari (in baza protocolului incheiat de asiguratorii autorizati sa incheie asigurari RCA) ANALIZEAZA informatiile primite de la cele doua parti si va stabili vinovatia si implicit modul in care va fi suportata de asigurator paguba.
ATENTIE !!! DACA exista neconcordante intre declaratiile/formularele date de vinovat sau pagubit, inspectorul de daune poate transmite dosarul la DEPARTAMENTUL ANTIFRAUDA pentru aprofundarea cercetarilor.
Daca se constata ca vinovatia 100 % a asiguratului lor RCA, despagubirea va fi acordata de asigurator in baza limitelor politei RCA si a normelor de aplicare.
In caz de culpa comuna solutia de plata poate sa fie diferita in fuctie de gradul de vinovatie pe care il are fiecare sofer.
Va rog sa ATRAGETI ATENTIA celor ce utilizeaza masinile Dvs asupra urmatoarelor aspecte:
- FORMULARUL DE CONSTAT AMIABIL se complecetaza cu litere de tipar, fara stersaturi si in toate cimpurile
- Daca vinovatia este clara, aceasta procedura poate simplifica lucrurile, avind in vedere ca se evita mersul la politie. ATENTIE, in cazul in care vinovatul a incalcat reguli pentru care in mod normal Politia suspenda/retine permisul, asiguratorul va transmite politiei situatia si PERMISUL va fi suspendat/retinut
- Asiguratorul RCA trebuie avizat de asiguratul sau - vinovatul in producerea daunei - in termen de 2 zile lucratoare de la producerea accidentului
- Primele de asigurare la RCA vor avea in urmatorii ani la baza si sistemul de bonus/malus asa ca FARA PRIETENII. Asiguratorii stiu si vor fi foarte atenti la declaratii si la situatiile in care pagubitul nu are casco si isi face masina pe RCA-ul (prietenului sau) vinovatului, iar vinovatul si-o repara pe CASCO. Departamentele ANTIFRAUDA din companiile de asigurari devin tot mai bine organizate si nu merita sa lasati sa apara surprize…in final proprietarul masinii este si el raspunzator de utilizarea politei RCA.
RECOMANDARI :
- Obligati utilizatorii autovehiculelor sa va avizeze in termen de 24 ore de la producerea oricarui accident prin transmiterea FORMULARULUI DE CONSTAT AMIABIL sau a altor documente.
- Tineti o statistica a accidentelor pentru a putea preitimpina situatiile delicate la reinnoirea politelor eventualele Dvs RCA.
- Cereti la intocmirea politelor RCA/casco de la asiguratorul care a emis polita FORMULARUL DE CONSTAT AMIABIL. Asiguratorii sunt obligati sa transmita aceste formulare si pentru politele de asigurare in vigoare."
Sa fiti iubiti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ATENTIE:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
Autorii articolelor de pe acest blog isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.