miercuri, 27 ianuarie 2010

Sit and Go Partea 1


Fiind primul articol din seria “Cum sa castigi la Sit and Go” voi posta o scurta introducere+o definitie a conceptului de sit and go .
Aceste articole sunt adresate celor care joaca Sit and Go ( prescurtat mai departe SnG ) la mize de pana in 40-50$ intrarea. Conceptele, strategiile si modul de joc nu trebuie aplicate si la alte tipuri de poker sau la alte tipuri de joc ( cash, mtt )
Ce este un Sit and Go ?
Un SnG este practic, un mini turneu de poker, denumirea provine de la faptul ca te asezi la masa ( sit ) iar cand masa este ocupata in totalitate de jucatori turneul incepe ( go ). Spre deosebire de jocurile cash unde poti sa adaugi bani in cazul in care ramai fara, la SnG acest lucru nu este posibil, odata ce ai pierdut numarul de jetoane alocat ai iesit din turneu.
Pe internet, SnG-uri gasiti pe orice site de poker, noi va recomandam PokerStars sau FullTilt datorita traficului mare de jucatori, calitatii jucatorilor si a taxelor foarte mici . In trecut, SnG-urile erau de 10 jucatori. Acum gasiti de 6, 8, 9, 10 sau chiar 20-30 jucatori. Strategiile aplicate de noi sunt pentru un joc cu maxim 10 jucatori.
Un SnG are o taxa de intrare care pe internet porneste de la 1$ la care se adauga comisionul siteului care este de obicei maxim 10% din valoarea taxei. Locurile premiate sunt 1 si 2 ( la un turneu de 6 prs ) si 1, 2, 3 ( la un turneu de 10 prs ) .
De curand, pe PokerStars gasiti turnee SnG de 10 jucatori in care sunt premiati primii 5 jucatori cu dublul taxei. Asadar te inscrii la un turneu de 10 prs cu intrare 1$ iar daca rezisti in primii 5 primesti 2$ .

1. Pozitia la masa

pozitialamasaIn imagine, cel cu D este butonul
Pozitia, sau unde esti asezat la masa fata de buton, este unul dintre cele mai importante aspecte ale Texas Hold`em -ului si ar trebuii luat in considerare cand te decizi sa joci si cum sa joci o mana.
Pozitia Early sau locurile 1, 2 si 3 dupa buton si blinduri mai sunt numite si UTG ( under the gun ). In aceasta pozitie ar trebuii jucate doar mainile premium. Pentru ca dupa tine mai trebuie sa actioneze multi jucatori, daca intri cu o mana mediocra exista mari sanse sa dai peste o mana foarte buna a unui adversar. In mod normal, daca un jucator da raise din aceasta pozitie trebuie sa te gandesti ca are o mana buna. In SnG nu trebuie sa diversifici stilul tau de joc pentru a nu fi “citit” de un adversar deoarece jocul dureaza si asa foarte putin. Concluzia, din UTG joaca doar maini premium ( vom prezenta si aceste maini in articole viitoare )
Pozitia Middle sau locurile 4, 5 si 6 ; de aici se pot juca mai multe maini mediocre si se pot da si raisuri cu acestea. Insa trebuie respectat un raise care vin din early position. In fapt, cu cat un raise provine de la o pozitie mai mare, cu atat sunt sanse mai mari sa aiba o mana mediocra. De exemplu: un raise din pozitia 6 si unul din pozitia 3. Trebuie respectat si trebuie considerat ca avand o mana mai buna, cel din pozitia 3. Cel din pozitia 6 este posibil sa aiba mai degraba o mana nu foarte buna.
Pozitia Late sau locurile 7 si 8 .Acestea sunt cele mai bune locuri din care poti juca o mana. Motivul ? Ai vazut deja majoritatea jucatorilor cum au actionat/reactionat pre-flop, pe flop, pe turn si river. Acestea sunt de asemenea si pozitii foarte bune de furat blindurile. Daca la un SnG se ajunge la blinduri mai mari doar din aceste 2 pozitii este recomandat sa incercati sa furati.
Locurile 9 si 10, blindurile. Acestea sunt pozitii problema pentru multi jucatori incepatori de holdem. Desi preflop ai cea mai buna pozitie deoarece actionezi ultimul, situatia se schimba pe flop, turn si river unde blindurile trebuie sa actioneze prima data. De aceea vom scrie un articol special pentru jocul din blinduri.

2. Selectia mainilor la inceputul SnG.

Acum ca am stabiliti pozitia la mese este important sa stim ce mana trebuie jucata si din ce pozitie.
Incepem cu A-A . Cum se joaca A-A ?
Preflop este cea mai buna mana posibila dar s-ar putea sa te bage in incurcatura pe parcursul mainii daca nu este jucata corect. Pana cand ceva de pe masa schimba situatia, AA ramane doar o pereche si de aceea trebuie intotdeauna protejata cu un raise. Asii nu se prea joaca slow. Motivul raisului este faptul ca oponentii tai nu vor intra de obicei cu maini slabe pentru a vedea flopul. Cu cat mai multi raman in mana dupa raise, cu atat mai multe sanse ai sa pierzi mana.
Pe flop daca se intorc carti mari ( J, Q, K ) va recomand sa pariati deoarece adversarul este foarte probabil sa fi prins o mana mai slaba ca a dvs. care sa merita sa fie platita. Chiar daca primesti check inainte, este recomandat sa dai bet existand sansa ca adversarul tau sa aiba acea mana. Un alt motiv pentru care este recomandat sa pariezi este pentru a nu ii oferii oponentului carti gratuite, carti pe care el le vede fara sa plateasca nimic pentru asta. Daca adversarul tau da bet, nu te speria si da raise. In cazul in care sunt pre-flop raman mai multi jucatori in mana iar pe flop, primesti re-raise ar trebuii sa ai in vedere si fold-ul deoarece exista sansa mai mare ca un adversar sa fi facut 2 perechi sau o mana mai mare.
Cum sa joci K-K ?
Preflop se joaca la fel ca si asii. Daca primesti un all in ar trebuii sa platesti deoarece sansele sa dai peste asi sunt mici.
Pe flop KK se joaca la fel ca si AA cu singura diferenta ca, daca un as vine pe flop si primesti bet/raise/re-raise ar trebuii sa renunti la mana deoarece sunt sanse mari ca alt jucator sa fi prin un as. Multi jucatori incepatori intra pe orice mana cand au A considerand ca un A indiferent de cealalta carte din mana este o carte pe care trebuie intrat. Si de aceea sanse sa te intalnesti cu un as sunt destul de mari.
Dar, daca primesti check pe un flop cu as este o alta poveste. Este obligatoriu sa dai bet aici. Daca adversarul tau nu are A atunci el este la fel de speriat de A ca si tine sau poate chiar mai speriat motiv pentru care se va arunca din mana daca nu are o carte mult mai buna.
Cum sa joci Q-Q ?
Preflop se aplica acelasi stil de joc ca si la A-A, K, K iar in cazul in care primesti un All-In in fata ar trebuii sa platesti. In cazul in care insa, sunt 2 3 all-inuri in fata ta mana se arunca neaparat existant sanse foarte mari sa dai peste un A sau un K .
Pe flop se da raise daca nu s-au intors alte carti mai mari ca si Q si sunt mai putini jucatori in mana . Daca sunt mai multi si se da un raise inainte e mai bine sa dai fold.
Cum sa joci J-J ?
Preflop este o mana cu foarte mari probleme la inceput de SnG. Se joaca doar in functie de pozitie. Daca este in early position e mai bine sa dai doar call, astfel potul ramane mic si tu poti sa te arunci mai usor din mana daca vine un flop infricosator. Daca cineva da raise inaintea ta ar trebuii sa platesti si sa vezi ce sa intampla. Daca esti in middle sau late position ar trebuii sa dai raise cu JJ mai ales daca sunt limperi in pot ( persoane care au dat doar call ). Ar fi bine sa incerci sa iei potul acum, preflop. Daca primesti un raise din early position ar trebuii sa dai doar call. Daca primesti un raise din middle sau late position iti recomand un re-raise astfel iti vei da seama unde stai in mana. Daca primesti la randul tau un re-raise este cel mai bine sa e arunci din mana.
Daca te infrunti cu unul sau mai multe all-inuri ar fi bine sa dai fold. Majoritatea care dau all in au in mana cel putin un A Q sau mai bun astfel sansele tale sunt undeva la 50-50 sau chiar mai mici.
Pe flop JJ se joaca foarte precaut in special daca ai platit doar blindul preflop. Daca potul se joaca intre mai multi adversari iar pe board sunt carti mai mari ca juvetele si raisuri ar trebuii sa te arunci. Atunci cand intri intr-o mana cu JJ urmaresti sa prinzi un set ( 3-bucati ) si astefel sa duci un pot imens. Daca nu prinzi setul si sunt carti mai mari ca J pe flop, este cel mai bine sa dai fold.
Daca tu esti cel cu raise preflop, iar boardul nu contine nimic mai mare ca J ar trebuii sa dai bet. Daca inaintea ta s-a dat check, indiferent de cartile de pe masa este bine sa dai bet. Daca se da raise la betul tau ar trebuii sa te arunci.
Urmatorul articol : Cum sa joc AK, AQ, perechile mai mici ca 10 si suited conectors ; strategia la inceputul jocului ( blindurile 1-3 ), la mijloc ( 3- 6 ) si la sfarsitul jocului ( 6 spre maxim )
Sa fiti iubiti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ATENTIE:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
Autorii articolelor de pe acest blog isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.