sâmbătă, 17 septembrie 2011

Literatură română pentru școlile transnistrene: Liceul "Ştefan cel Mare" din Doroţcaia a primit în dar 6.000 de cărţi şi reviste


Cărţi româneşti pentru copiii din şcolile transnistrene. După transferarea liceului "Ştefan cel Mare" din Grigoriopol în satul Doroţcaia, instituţia a rămas aproape fără nicio carte. Recent, un grup de voluntari români a donat bibliotecii şase mii de cărţi şi reviste.
Unele mai vechi, altele mai noi, cărţile şi revistele în limba română au adus o mare bucurie.


”Cărțile sunt cadoul cel mai important pentru liceul nostru", spune o elevă.


"Este un fapt eroic, putem să spunem pentru că aici este foarte greu cu surse de informație și, într-adevăr a fost o mare nevoie de cărți. Și suntem foarte mulțumiți", explică o altă tânără.


Direcţia şcolii spune că aceste cărţi vor fi de mare folos copiilor. "Este o bucurie, este o adevărată comoară. O să fie de mare folos atât elevilor, cât și profesorilor noștri", spune directorul liceului "Ştefan cel Mare" din Doroţcaia, Eleonora Cercavschi.


Cărţile au fost donate de către un grup de voluntari din partea Partidului Naţional-Liberal din România. Astfel de cadouri au primit şi alte instituţii de învăţământ din ţara noastră. 


"Sunt opt mii de cărți și 16 mii de reviste noi. Aceasta este a patra locație în care am fost", explică Valentin Lungu,vicepreşedinte TNL din Cluj.


Autorii proiectului spun că, în ciuda susţinerii Guvernului, s-au confruntat cu unele dificultăţi.


"În primul rând e o birocrație diferită de România, care a reușit să elimine, datorită integrării în UE, accesul peste graniță a materialelor de valoare culturală. În schimb, aici a durat puțin mai mult. În rest, a fost toată deschiderea din partea Guvernului, din partea politicienilor", consideră Mihai Mocanu, director de cercetare IRES.
Opt mii de cărţi şi 16 mii de reviste au fost adunate de către voluntari din Cluj-Napoca, Oradea, Piteşti, Ploieşti şi Suceava.


sursa: http://www.publika.md/literatura-romana-pentru-scolile-transnistrene--liceul-stefan-cel-mare-din-dorotcaia-a-primit-in-dar-6-000-de-carti-si-reviste_472751.html


Sa fiti iubiti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ATENTIE:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
Autorii articolelor de pe acest blog isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.