luni, 5 septembrie 2011

Cartile in limba romana vor pleca in Basarabia saptamana aceasta! Campania: " Cartea ta, lumina in Basarabia ! "




            După mulţi ani sub regim politic românofob şi rusofon, multe zone din Republica Moldova duc lipsă de cărţi în limba  română. Din comunicatele oficiale şi interpelările personale ale unor oficiali cu rang ministerial am aflat cu surpindere că fondul de carte în limba română, respectiv cu alfabet latin este de doar 30% din totalul cărţilor din biblotecile de stat. Şi aceste cărţi sunt uzate moral, ele fiind tipărite în anii 40’. Acest lucru este cu atât mai surprinzător dacă luăm în calcul faptul că limba oficială este limba română.
          TNL Cluj ( Tineretul Naţional Liberal) şi Societatea Academică Gh.I. Brătianu din Cluj-Napoca prin persoana lui Valentin Lungu, coordonatorul şi iniţiatorul proiectului, a iniţiat o campanie de colectare de cărţi pentru românii din Republica Moldova.  Cartile vor ajunge la patru licee alese la sugestia autorităţilor, a organizaţiilor non profit şi a organizatorilor. Liceele sunt următoarele:            


           1.      Liceul toretic Horodişte, Raion Călăraşi      
2. Liceul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Grigoriopol (Transnistria separatistă). Acest liceu a fost mutat după ce autorităţile locale au interzis studiul în şcoală în limba română. Liceul funcţionează acum în localitatea Dorotcaia, din  raionul Dubăsari, sub egida Ministerului Învăţământului din Republica Moldova. Copiii şi părinţii fac eforturi foarte mari şi pentru că au de parcurs în fiecare zi 30 km pentru a ajunge la şcoală şi sunt nevoiţi să treacă graniţa cu separatiştii din Transnistria de 2 ori pe zi.
3.      Liceul Teoretic ”Ştefan Holban”, comuna Cărpineni, raion Hânceşti
4.      Liceul Alexandru Donici, sat Ciuciuleni, raionul Hâncesti
          În prezent, în urma inventarierii şi selecţiei, sunt un număr de 7800 de cărţi (3800 pentru copii, 4000 pentru adulţi) şi 16 mii de reviste noi. 80% din donaţii au fost din Cluj-Napoca, 10% din Oradea,  5% din Zalău iar restul de 5% din alte zone ale ţării. Alte 1000 de cărţi vor fi trimise spre reciclare deoarece sunt în alte limbi, au avut un conţinut neadecvat sau se aflau într-o stare de uzură avansată. Din respect pentru donatori, unele cărţi au fost reparate atunci când acest lucru a fost posibil. Aşadar putem spune că, campania a atins mai multe etape care au permis ca, cărţile uitate să se regăsească acolo unde le este locul: în folosul celor care au cu adevărat nevoie de ele sau înapoi în natură prin reciclare.
         Donatorii de cărţi au aflat despre acţiune din mai multe surse, după cum urmează, în funcţie de numărul de cărţi colectate: aproximativ 2000 de volume de la utilizatorii facebook, 2000 de volume de la licee (menţionez dăruirea copiilor din liceele clujene: Liceul Nicolae Bălcescu, Liceul de informatică Tiberiu Popoviciu şi Colegiul Naţional George Coşbuc), 1000 de volume din presa scrisă, 1000 de volume de la Biblioteca Judeţeană Octavian Goga din Cluj-Napoca, restul de cărţi de pe Internet. De asemenea ne-a  sprijinit Biserica Greco-Catolică, Episcopia Cluj-Napoca, care a anunţat credincioşii despre centrele de colectare. Clipul de prezentare al campaniei a rulat din 30 în 30 de minute pe un ecran gigant din cadrul Iulius Mall.
            Au mai donat cărţi oameni inimoşi din Oradea, Piteşti, Ploieşti şi chiar din Suceava. Tineretul Naţional Liberal din Cluj-Napoca s-a oferit să ajute cu voluntari pentru inventarierea şi manipularea cărţilor. Tot TNL Cluj a oferit spaţiul pentru depozitarea cărţilor şi revistelor pe toată durata proiectului, creeîndu-se astfel o relaţie de parteneriat. Au fost distribuite şi afişate anunţuri pe această temă, tot de către tinerii naţional liberali clujeni.
Membri Partidul Naţional Liberal din Cluj au donat banii necesari transportului. Cărtile au o greutate considerabilă de aproape 4000 de kg.
Întreaga acţiune a avut un buget de 3000 de euro ce include:
    - colectarea cărţilor şi transportarea lor direct de la donatori sau din centrele de  colectare;
    - 200 de ore resursă umană necesară inventarierii şi organizării stocului de carte;
    - conceperea şi tipărirea materialelor promoţionale: afişe, fluturaşi, videoclipuri etc;
   - transportarea lor şi îndeplinirea formalităţilor vamale din România şi din  Republica 
     Moldova;
   - deplasarea la beneficiari a unei echipe de voluntari
            Cetăţenii  care au donat cărţi au fost săritori, receptivi la acţiune, astfel încât în aproape 3 luni de zile s-a ajuns la numărul de volume menţionat mai sus. Locuitorii din Cluj-Napoca au dovedit că indiferent de orientarea lor politică sunt solidari cu românii din Republica Moldova şi îi consideră fraţi în cuget şi simţire, fii ai aceluiaşi neam în ciuda vicisitudinilor istoriei.
 Vă mulţumesc,
                  Valentin Lungu 
                  Vicepreşedinte TNL CLuj
Coordonator Campania "Cartea ta, Lumină în Basarabia!"
Link-uri utile:



Sa fiti iubiti!

Un comentariu:

  1. Offtopic : Leapsa - http://www.claudiu-savu.info/2011/09/stai-ca-trag-carte-scrisa-de-gheorghe.html

    RăspundețiȘtergere

ATENTIE:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
Autorii articolelor de pe acest blog isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.